T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENLER - Mareşal Fevzi Çakmak İlkokulu

İlkokul Düzeyi İçin TBM Sağlıklı Yaşama Eğitimi

Aşağıdaki maddelerden size uygun olanların başındaki yuvarlağı yeşil renge, olmayanları kırmızı renge boyayın.

ਖ Abur cuburu çok az yerim.

ਖ Aldığım gıdaların son kullanma tarihine dikkat ederim.

ਖ Katkı maddeli ürünlerden olabildiğince uzak dururum.

ਖ Hep aynı yemekleri yemek yerine farklı yemekler yerim.

ਖ Sebze, meyve, et, süt ürünlerinin her çeşidinden yeterli miktarda yerim.

ਖ Meyveleri yemeden önce güzelce yıkarım.

ਖ İçerisinde gıda boyası bulunan gıdalardan uzak dururum.

ਖ Meyve suyu içmek yerine meyvelerin kendilerini yerim.

ਖ Atıştırmalık yerine genelde öğün yemekleri yerim.

ਖ Cips, kola gibi sağlıksız ürünlere "hayır" derim.

 

Eğer bütün maddeleri yeşil renge boyadıysanız yemek yeme alışkanlığınız çok iyi durumda. Ancak bir tane bile kırmızı renk kullandıysanız o durumla ilgili alışkanlığınızı en kısa zamanda düzeltmelisiniz.

ਖ Meyveleri yemeden önce güzelce yıkarım.

ਖ İçerisinde gıda boyası bulunan gıdalardan uzak dururum.

ਖ Meyve suyu içmek yerine meyvelerin kendilerini yerim.

ਖ Atıştırmalık yerine genelde öğün yemekleri yerim.

ਖ Cips, kola gibi sağlıksız ürünlere "hayır" derim.

Eğer bütün maddeleri yeşil renge boyadıysanız yemek yeme alışkanlığınız çok iyi durumda. Ancak bir tane bile kırmızı renk kullandıysanız o durumla ilgili alışkanlığınızı en kısa zamanda düzeltmelisiniz.

•Abur cubur yememeliyiz.

•Sürekli aynı yiyecek ve içeceklerle beslenmemeli; sebze, meyve, et, süt, tahıl gibi temel gıdaların her çeşidinden yeterli miktarda yemeliyiz.

•Bir öğünde tıka basa yiyip diğer öğünleri geçiştirmemeli, her öğünde sağlıklı bir porsiyon yemeliyiz.

•Katkı maddeli hazır ürünlerden mümkün olduğunca kaçınmalıyız.

•Aldığımız gıdaların son kullanma tarihine dikkat etmeliyiz.

•İçerisinde gıda boyası, çok fazla şeker, suni tatlandırıcı ve çok çeşitli koruyucu maddeler bulunan gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmalıyız.

•Yiyeceklerimizin hijyenik olmasına özen göstermeliyiz. Bir yiyeceğin hijyenik olması temiz olması demektir.

•Her duyduğumuza inanmamalı, gıdalarla ilgili duyduklarımızı öğretmenimize veya aile hekimimize danışmalıyız.

•Dört yapraklı yoncanın her bir yaprağındaki besin gruplarına öğünlerimizde dengeli bir şekilde

yer vermeliyiz.

KİŞİSEL TEMİZLİK

Kişisel temizliğe özen göstermek vücudu sağlığa zarar verebilecek dış etkenlerden korumak açısından çok önemlidir. Özellikle ellerin düzgün bir şekilde sabunla yıkanması ve tuvalet sonrası temizlik, sağlık açısından büyük önem taşır. 

SUYA SABUNA DOKUNMAK LAZIM

Sağlıklı yaşamak için beslenmeye dikkat ettiğimiz kadar kendi temizliğimize de dikkat etmeliyiz. Çünkü temiz olduğumuz sürece mikroplar vücudumuza ulaşıp bizi hasta edemez. Kendi temizliğimiz için neler mi yapalım?

•Elimizi yemekten sonra, sokaktan ve okuldan geldikten sonra ve tuvaletten çıkınca yıkayalım. Böylece mikroplardan kurtulalım.

•Yemekten sonra tabii ki dişlerimizi fırçalayalım, pırıl pırıl olsun.

•Çok koşup çok terliyoruz. Bu nedenle bol bol banyo yapalım, mis gibi kokalım.

•Dışarıdan eve gelince ayaklarımız yıkayalım, bırakalım dinlensinler.

•Saçlarımızı temiz tutalım.

•Okuldan eve gelince hemen kıyafetlerimizi değiştirelim,

bedenimiz rahat etsin.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.11.2021 - Güncelleme: 11.11.2021 14:50 - Görüntülenme: 184
  Beğen | 0  kişi beğendi